top of page

Sångboken Minns du - våra visor -projektet

Bakgrund

Sångboken görs tillsammans med olika aktörer. Idén föddes när Sari Laine arbetade på Mariehamn i Folkhälsans grupphem Linden med personer som har minnesjukdomar. Hon gjorde ett konstarbete där från augusti 2014 till juni 2015.

Planeringen började under våren 2016. Sari Laine från Kreativ ny kraft rf besökte Åland och träffade bland annat rektor Maria Säll-Öfverström, lärare Peter Bergström vid Ålands Folkhögskola och rektor Katarina Sundberg vid Ålands Gymnasium.

Projektets syfte

Sångbok -projektet görs inom Åland, och det bildas nätverk. Projektet ger möjlighet till samverkan mellan olika generationer och stärker deras växelverkan. På det sättet stöder projektet bildandet ett åldersvänligare samhälle. Det förbättrar också personars livskvalitet.

Ett av Sångbokprojektets mål är också att olika grupper i samhället vill lära känna varandra bättre.

 

Projektets mål är att framställa sångbok, med text och noter. Boken kommer också att innehålla bilder.

Sångbokens material. Bild: Sari Laine

Benita Muukkonen hjälper med svensk grammatik. 

Studenter Marius Seffer och Lucas Törnqvist. Bild: Sari Laine

Benita Muukkonen utför språkgranskning och korrekturläsning. Bild: Sari Laine

Marknadsplan och mediaplan

Studenter Marius Seffer och Lucas Törnqvist från Ålands Gymnasium har gjort en marknadsplan och mediaplan. Deras lärare är Anna-Lena Groos.

Om det kommer profit från projektet, skall stor del av detta gå till Demensföreningen på Åland, som kan använda det i kulturella aktiviteter för personer som har minnessjukdomar.

Texter till låtarna

Texter kommer från personer som har minnesjukdomar och som bor i vårdhem eller hemma.

Texterna sammanställdes av Sari Laine (från Kreativ ny kraft rf). Det utfördes med metoden Sagotera, vilket är en speciell metod, som skulle kunna beskrivas i korthet enligt: till exempel man ber en person säga en mening och skriver sedan ner den. Efter det kan personen säga en andra mening. Ingenting förändras. Orden nedskrivs exakt som personen har uttryckt dem. När det finns tillräckligt med text. (Mera information om metod sagotera: http://www.edu.helsinki.fi/lapsetkertovat/svenska/Sagoteringsmetoden.htm)

Sångbokprojektets muskier använder texter som material för dikter och kan därför ändra texter om det behövs fraser i musik o.s.v. Sari Laine har samlat texterna från Mariehamns stads demensboenden avdelningarna Nyhamn, Marhällan, Silverängen (Odalgården) och Dagverksamheten Klippan. 

Texterna var material, som användes till för att skriva dikter som man kunde komponera. Ur dom samma texterna gjorde de unga Åländarna bokens illustration. Den här pilotprojektet hade med sig en dagsaktivitets ställe och tre vårdhem, som upprätthålls av Mariehamns stad. Också vårdhemmets personal och kundernas nära människor var med och göra material till dikterna.

 

 

Sari Laine spelar och sjunger i Dagverksamheten Klippan. Bild: Klippan

Melodier och harmonier

När materialet hade fåtts ihop, skickades det till musikanterna, som komponerade melodier av dikterna. Musikanterna fick modifiera texterna så mycket som melodin och den musikaliska uttrycket behövde.

I den här projektet skapades sångerna av musikanterna Kim Hansson, Kjell Frisk och Sari Laine. Den åländska musikanten och läraren Lars Sundblom var också viktig stöd i backgrunden.

Musiker Kjell Frisk spelar och sjunger "Det är svårt att säga" på mycket rörande sätt. Bild: Sari Laine

Musiker Kim Hansson. Bild: Sari Laine

Illustration

Illustration har en viktig roll i Sångboken. Ålands Folkhögskolas studerande skall göra dem (lärare: Monique Lundberg). För varje dikt där skall finnas en bild. Olika tekniker kan användas för att göra bilderna. Ungdomar har samma material som musikerna. Det blir intressant att se hur unga människor och musiker tolkar samma texter. Hurdana bilder och sånger skall utformas.

En utställning av texter och bilder kommer att ordnas.

Layout

Risto Ruuth, grafisk formgivare, har bred erfarenhet av reklamvärlden samt grafisk design. Han har haft hand om layouten på notboken "Minns du - våra visor". Han har jobbat t.ex. för Love kustannus AB över femton år, och har gett grafiskt uttryck åt tiotals notböcker.

Risto Ruuth är också konstnär och fotograf. Han deltar också i marknadsföringen av projektet i dess helhet.

Publiceringstillfälle

Boken lanserades i slutet av februari på Åland. Tillfället i Mariehamns bibliotek lyckades över förväntan och vid tillfället befann sig bl.a. fiskare, författare Karl-Erik Begman, reporter Ann-Gerd Steinby, Ålands Kulturstiftelsens ordförande Lars Ingemar Johansson och många andra kulturlivets påverkare.

 

Viktigaste gästerna var de människor som hade producerat texter. Sköterskorna var som stöd för dagverksahets kunder och för andra människor som kom från olika vårdhem.

På scenen intervjuades bl.a. tillfällets uppträdande musikanter Kjell Frisk och Kim Hansson. För att representera Mariehamns stads vårdhem steg sköterskan Jessica Clemens och skådespelaren såväl som bildkonstnären Kaj Lybeck, some hade målat fyra tavlor till boken, upp på scenen.

Vi fick mycket positivt respons av händelsen. Vi lärde oss hur viktigt det är att ta fram de människor, som arbetar för grundläggande vård. Då man behandlar någon special grupp, i det här tillfället människor som lider av minnessjuka, är då även arbetarnas närvaro meningsfullt.

Lärare Peter Bergström och rektor Maria Säll-Öfverström

vid Ålands Folkhögskola. Bild: Sari Laine

Bild: Rhoxana Jansson till texten från vårdhem Marhällan

Grafisk formgivare Risto Ruuth. Bild: Risto Ruuth.

Sari Laine spelar och sjunger på Mariehamns biblioteket . Bild: Risto Ruuth

Vi lanserade sångboken också i en aktuell tillfälle som behandlade minnessjuka, som vi arrangerade i slutet av maj i samarbete med Lappviks Källa i Helsingfors. Tillfället öppnades av Ålands riksdagsman Mats Löfström. Lappvikens Källa var representerad av Kristian Walhbeck som är Mentalhälsa i Finlands utvecklingsdirektör. Paneldiskussionens presentatör var minnessjukdom specialisten Helena Ahlers från Folkhälsan. I diskussionen deltog forskare och universitets lektor Seija Pekkala, musikterapeut Raisa Saloheimo, överläkare Matti Mäkelä, närvårdare Arja Vesala från Helsingfors stads hemvård och Sirpa Neittamo som lider av minnessjuka. Helena Ahlers såväl som Kristian Wahlbeck gjorde en kort presentation. 

Av musiken svarade Kjell Frisk och Kim Hanssons med sina egna kompositioner från sångboken ”Minns du våra visor” och ledde allsång med publiken.

Muistiosasto, vad är det för någonting?

Med Minns du - våra visor -sångboken skapades en ny musikgrupp med namnet Muistiosasto. Den första allmänna uppträdandet hände på första maj aftonen i Jaetaan-gemenskapets fest i Teatteri Kallio som var i Helsingfors. Receptionen var bra och upplevelsen var så positiv för musikanterna, att bandet beslöt sig också att uppträda i slutet av maj i den arrangerade evenemanget, 

Muistiosasto bandet har tre permanenta medlemmar: Minna Hokka, Sari Laine och Mikael Sol. Dom alla har lång erfarenhet av arbete med människor som lider av minnessjuka. Det är ett öppet band, och turneringarna har haft med sig människor av olika åldrar. På så sätt hålls aktiviteten färskt och intressant. Bandet uppträdde också i Koski TL:s servicecenter på mitten av sommaren. Sångerna som uppträds av Muistiosasto har för det största delen gjorts i samarbete med människor som lider av minnessjuka. Under uppvisningarna tas publiken ofta med och skapa musiken till exempel med hjälp av improvisation.

Paneldiskusssion var ljuviga och man kunde höra många intressanta bidrag. Bild: Jorma Pilke

Muistiosasto bandet spelar den här gången Samuli Juntunen, Minna Hokka, Mikael Sol och Sari Laine.

Bild: Jorma Pilke

Samarbetspartners

(bland annat):

Demensföreningen på Åland rf

Mariehamns stad

Stormskärs Konferens & Värdshus

Ålands Folkhögskola

Ålands Gymnasium

Ålands kulturstiftelse

Ålands Music Shop

 

 

Vi sjöng alla sånger tillsammans från sångbok Minns du - våra visor. Det var spontan, rolig och gripande.

Bild: Pekka Reunanen

Kontaktperson: Sari Laine

E-mail: luv.kreativnykraft.sari@gmail.com

Tel: +35850 911 3217

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
bottom of page