top of page

Laulukirja Minns du - våra visor  -projekti

Taustaa

Laulukirja -projekti toteuttiin ensimmäisen kerran Ahvenanmaalla. Idea syntyi kun Luovaa uutta voimaa ry:n työntekijä Sari Laine teki taideterapeuttista työtä Maarianhaminassa Folkhälsanin ryhmäkoti Lindenissä. Työ muistisairauksista kärsiven ihmisten parissa kesti elokuusta 2014 kesäkuuhun 2015.

Laulukirja -projektin suunnittelu alkoi keväällä 2016. Laine vieraili tuolloin Ahvenanmaallla ja tapasi silloin muun muassa Ahvenanmaan Folkhögskolanin rehtorin Maria Säll-Öfvesrtömin sekä opettaja Peter Bergströmin. Neuvotteluja käytiin myös Ålands Gymnasiumin rehtorin Katarina Sundebergin kanssa.

​

​

Projektin tarkoitus

Projekti toteutettiin usean eri tahon yhteistyönä. Sen aikana muodostui yhteistyöverkosto projektissa mukana olevien toimijoiden kesken. Yhteistyö eri sukupolvien välillä vahvistaa heidän keskinäistä vuorovaikutusta. Siten projekti oli mukana kehittämässä ikäystävällistä yhteiskuntaa. Siihen osallistuvien henkilöiden yksinäisyyden tunne väheni ja elämänlaatu parani. Yksi Laulukirja -projektin päämääristä olikin se, että yhteiskunnan eri ryhmät tutustuivat paremmin toisiinsa. Tarkoituksena oli tehdä laulukirja, jossa on laulujen sanat, melodiat ja soinnut. Tarkoitus oli myös, että kirjassa olisi myös kuvitus.

Laulukirjan materiaalia koontivaiheessa.

Kuva: Sari Laine

Opiskelijat Marius Seffer ja Lucas Törnqvist.

Kuva: Sari Laine

Benita Muukkonen auttaa projektin ruotsin kielen kieliopissa. Kuva: Sari Laine

Talous- ja mediasuunnitelma

Projektin talous- ja mediasuunnitelman tekivät opiskelijat Marius Seffer ja Lucas Törnqvist Ålands Gymnasiumista. Oppilaat eivät osallistuneet varsinaiseen markkinointiin. Laulukirjan mahdollinen tuotto käytetään muistisairauksista kärsivien ihmisten elämänlaadun parantamiseen kulttuuri- ja taidetoiminnan kautta.

​

​

Teksteistä lauluiksi

Materiaali runoihin kerättiin Maarianhaminan kaupungin neljästä hoivapaikasta, joissa on dementiaa sairastavia henkilöitä.

Tekstien keräämiseen on käytettiin menetelmänä sadutusta, joka on kehitetty Suomessa ja sitä voisi lyhyesti kuvata näin: saduttaja pyytää henkilöä sanomaan jotakin ja kirjoittaa sen sellaisenaan muistiin. Teksti kirjoitetaan ylös juuri niin kuin henkilö on sanonut sen, ja saduttaja lukee sen uudestaan, jotta kertoja voi tehdä tarvittavat korjaukset. Sen jälkeen henkilö voi sanoa jotain muuta. Saduttaja ei muuta mitään vaan krijoittaa kaiken ylös niin kuin kertoja sanoo. (lisätietoa sadutuksesta:

 

http://www.edu.helsinki.fi/lapsetkertovat/Sadutus/sadutus_paa.htm)

 

Laulukirja -projektissa käytettiin ryhmäsadustusta, eli yhden tekstin muodostamiseen osallistuivat useat eri henkilöt, siten että seuraava henkilö jatkoi aina edellisen tarinaa. Tekstit ovat materiaalia, joita käytettiin sävellettävien runojen kirjoittamiseen. Samojen tekstien pohjalta nuoret ahvenanmaalaiset opiskelijat taiteilivat kirjan kuvituksen. Tässä pilottiprojektissa oli mukana yksi päivätoimintapaikka sekä kolme hoivakotia, jotka ovat Maarianhaminan kaupungin ylläpitämiä. Myös hoivapaikkojen henkilökunta, sekä asiakkaiden läheiset ihmiset olivat mukana tuottamassa materiaalia runoihin.

Sari Laine soittaa ja laulaa päivätoimintapaikka Klippanissa.

Kuva: Klippan

Melodiat ja harmoniat

Kun materiaali oli saatu kasaan, se toimitettiin muusikoille, jotka sävelsivät melodiat runoihin. Muusikot saivat muuttaa tekstejä sen verran kun melodia ja muu musiikillinen ilmaisu sitä vaati.

Laulujen tekijöinä toimivat tässä projektissa muusikot Kim Hansson, Kjell Frisk ja Sari Laine. Ahvenanmaalainen muusikko ja opettaja Lars Sundblom oli tärkeänä taustatukena.

 

Muusikko Kjell Frisk soittaa ja laulaa juuri säveltämänsä runon

"Det är svårt att säga" (suom, "Se on vaikea sanoa") erittäin koskettavalla tavalla. Kuva: Sari Laine

Kim Hansson lähti mukaan projektiin ja niin meillä oli kaksi huipputekijää!

Kuva: Sari Laine

Valmiin laulukirjan aukeaman kuvitusta

Kuvitus

Laulukirjassa kuvituksella on tärkeä rooli. Sen tekivät Ålands Folkhögskolanin oppilaat. Myös ahvenanmaalainen

Kaj Lybeck teki muutamia maalauksia kirjan kuvitukseksi.

Nuoret saivat saman materiaalin kuin muusikot. Nuorten tekemät kuvat ja laulujen alkuperäiset runot päätyivät näyttelyyn, joka avattiin Maarianhaminan kirjastossa samaan aikaan kun järjestimme Laulukirjan Minns du - våra visor, lanseeraamistilaisuuden helmikuun 2017 lopussa. Oli mielenkiintoista nähdä, kuinka nuoret tulkitsivat tekstit kuviksi ja millaisia lauluja samoista teksteistä syntyi.

​

​

Kirjan ulkoasu

Laulukirjan graafisen ilmeen ja layoutin suunnitteli Risto Ruuth, jolla on pitkä kokemus mainosalalla graafisena suunnittelijana.

Hän antoi yli 15 vuoden ajan graafisen ilmeen kymmenille

Love kustannus Oy:n nuottijulkaisuille. Risto Ruuth on myös kuvataiteilja ja valokuvaaja. Hän on osallistunut myös projektin markkinointiin kokonaisuudessaan ja jatkaa tulevissa projekteissa. On kunnia-asia, että yhdessä luotu taide saa arvoisensa ulkoisen olemuksen, josta sen tekijät voivat ola ylpeitä.

​

​

Kirjan julkaiseminen

Kirja lanseerattiin helmikuun lopussa Ahvenanmaalla. Maarianhaminan kirjaston tilaisuus onnistui yli odotusten ja paikalla olivat mm. kalastaja kirjailija Karl-Erik Begman, toimittaja Ann-Gerd Steinby, Ahvenanmaan kulttuurisäätiön (sitftelse) puheenjohtaja Lars Ingemar Johansson sekä useita muita kulttuurielämän vaikuttajia.

Tärkeimmät vieraat olivat tekstejä tuottaneet ihmiset. Hoitajat olivat tukena päiväpaikan asiakkaille sekä myös muilta hoiva-osastoilta saapuneille ihmisille.

 

Lavalla oli haastateltavana mm.tilaisuudessa esiintyneet muusikot Kjell Frisk ja Kim Hansson. Maarianhaminan kaupungin hoivakotien puolesta lavalle nousi perushoitaja Jessica Clemens ja näyttelijä sekä kuvataiteilija Kaj Lybeck, joka maalasi neljä taulua kirjaan. Saimme paljon positiivista palautetta tapahtumasta. Opimme sen, kuinka tärkeää on tuoda esille ne ihmiset, jotka työskentelevät perushoidossa. Silloin kun käsitellään jotain erityisryhmää, tässä tapauksessa muistisairaudesta kärsiviä ihmisiä, niin myös heidän läsnäolonsa on merkittävää.

​

Opettaja Peter Bergström ja rehtori Maria Säll-Öfverström 

Ålands Folkhögskolanista.

Kuva: Sari Laine

Minns du - våra visor kirjan kuvitusta Marhällanin asukkaiden tuottamaan tekstiin. Kuvan maalasi Rhoxana Jansson. 

Graafinen suunnittelija Risto Ruuth

Kuva: Risto Ruuth

Sari Laine esittää säveltämiänsä lauluja laulukirjasta Maarianhaminan kirjastossa. Kuva: Risto Ruuth

Lanseerasimme laulukirjaa myös muistisairauksia käsittelevässä ajankohtaisessa tapahtumassa, jonka järjestimme toukokuun lopussa yhteistyössä Lapinlahden Lähteen kanssa Helsingissä. Tilaisuuden avasi Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström. Lapinlahden Lähdettä edusti Suomen mielenterveysseuran kehitysjohataja Kristian Walhbeck. Paneelikeskustelun vetäjänä toimi muistisairauksien eritystuntija Helena Ahlers Folkhälsanilta. Keskusteluun osallistuivat tutkija ja yliopiston lehtori Seija Pekkala, musiikkiterapeutti Raisa Saloheimo, ylilääkäri Matti Mäkelä, perushoitaja Arja Vesala Helsingin kaupungin kotihoidosta sekä muistisairautta sairastava Sirpa Neittamo. Helena Ahlers sekä Kristian Wahlbeck pitivät lyhyen esitelmän. Musiikista vastasivat Muistiosasto -bändi vahvistettuna Samuli Juntusella, Sari Laine & Heikki Ruismäki sekä ahvenanmaalaiset muusikot Kjell Frisk ja Kim Hansson, jotka tulivat myös paikalle esittämään omia sävellyksiään sekä laulattamaan yleisöä.

​

​

Muistiosasto -bändi

Minns du - våra visor -laulukirjan myötä syntyi uusi musiikkiyhtye nimeltä Muistiosasto. Ensimmäinen julkinen esiintyminen tapahtui Vappuaattona Jaetaan-yhteisön juhlissa Teatteri Kalliossa Helsingissä. Vastaanotto oli hyvä ja kokemus muusikoille niin myönteinen, että yhtye päätti esiintyä myös toukokuun lopulla järjestetyssä tilaisuudessa Den väg vi vandrar - minnets nya vägar och metoder. Kyseisessä tapahtumassa esiintyivät myös ahvenanmaalaiset muusikot Kjell Frisk ja Kim Hansson. Tilaisuudessa Minns du - våra visor laulukirjan lauluja laulettiin myös yhteislauluna.

Muistiosasto bändissä on kolme vakituista jäsentä: Minna Hokka, Sari Laine ja Mikael Sol. Heillä kaikilla on pitkä kokemus muistisairauksista kärsivien ihmisten parissa työskentelystä. Kysymyksessä on avoin bändi, ja keikoilla on ollut eri ikäisiä ihmisiä mukana. Näin touhu pysyy tuoreena ja mielenkiintoisena. Bändi kävi keikalla myös Koski TL:n palvelukeskuksessa keskikesällä. Muistiosaston esittämät kappaleista suurin osa on tehty muistisairauksia potevien ihmisten kanssa yhteistyössä. Keikoilla yleisö otetaan mukaan musiikin tuottamiseen esimerkiksi improvisaation avulla.

​

 

Tulevaisuuden näkymiä

Sångbok -projektin ensimmäinen vaihe on loppunut, mutta kirjan myynti jatkuu ja sitä saa tilata mm. Luovaa uutta voimaa ry:n kautta. Kirjaa on saatavilla myös useista kirjastoista. Mikäli kotikirjastossasi ei sitä ole, niin voit tehdä heille hankintaehdotuksen.

Osa Sångbok -projektiin osallistuneista ihmisistä jatkaa yhteistyötä keväällä 2017 perustetun työryhmän kanssa Ahvenanmaalla. Tarkemmat suunnitelmat ovat vielä kesken. Melko varmaa on, että tulevaisuus tuo tullessaan monia sydämellisiä kohtaamisia ikä-ihmisten kanssa sekä koskettavia musiikillisia hetkiä.

 

​

Yhteistyökumppaneita:

(muun muassa)

Demensföreningen på Åland rf

Mariehamns stad

Stormskärs Konferens & Värdshus

Ålands Folkhögskola

Ålands Gymnasium

Ålands kulturstiftelse

Ålands Music Shop

​

Paneelikeskustelun osaanottajat olivat eloisia ja kuulimme useita kantaaottavia puheenvuoroja.

Kuva: Jorma Pilke

Muistiosasto -bändissä tässä tilaisuudessa soittivat ja lauloivat Samuli Juntunen, Minna Hokka, Mikael Sol ja Sari Laine.

Kuva: Jorma Pilke

Päätimme laulaa tilaisuudessa kaikki esitettävät laulut yhteislauluna. Tämä päätös syntyi spontaanisti ja se onnistui loistavasti.

Kuva: Pekka Reunanen

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon

Yhteyshenkilö: Sari Mattsson

E-mail: luv.kreativnykraft.sari@gmail.com

Tel: +35850 911 3217

bottom of page